De fleste af os bliver udsat for stress, enten en gang imellem eller dagligt. Mindre doser af stress kan have en positiv effekt ved, at du reagerer hurtigere og præsterer bedre, men en vedvarende følelse af stress i kroppen kan have mange konsekvenser, som ikke er gode for os. Stress over længere tid kan have store effekter på både kroppen, immunforsvaret og den mentale sundhed.
Hvordan du håndterer stress er faktisk vigtigt for både kroppen, sundheden og huden. Vi har kigget nærmere på, hvad der sker med kroppen, og hvad du bør gøre for at håndtere det på den bedst mulige måde.
Stress hæmmer immunforsvaret
Oplever du en akut følelse af stress, kan det have en god effekt på kroppen, da den bliver bedre rustet til flugt eller kamp. I vore dage handler det mere om at præstere hurtigt og effektivt. Men langvarigt stress har en negativ indvirkning på kroppen.
Langvarigt stress i kroppen kan hæmme kroppens naturlige evne til at regulere inflammatoriske reaktioner, hvilket kan føre til en svækket produktion af hvide blodceller, der beskytter kroppen mod infektion. Dermed kan du blive mere udsat for infektioner og sygdom. Derudover kan kroniske sygdomstilstande forværres. Stress kan også føre til forandringer i bakteriefloraen i tarmene og gøre, at de gavnlige bakterier forsvinder.
Stress påvirker maven
Det er et kendt faktum, at man ofte får ondt i maven, hvis man føler sig stresset. Stress øger energiniveauet i kroppen, fordi leveren frigiver ekstra sukker. Med langvarigt stress kan din krop have større mængder sukker, end den kan omsætte. Dermed kan man få problemer med vægten og være mere udsat for diabetes.
Stress påvirker også kommunikationen mellem hjernen og tarmen, hvilket kan give smerter, oppustethed, sure opstød og problemer med fordøjelsen. Det er ikke usædvanligt, at man skal akut på toilettet i perioder, hvor man føler sig ekstra stresset, netop fordi stress påvirker både maven og tarmene.
Påvirker appetitten
Er du meget stresset, kan det påvirke appetitten begge veje. Nogle bliver ekstra sultne, mens andre mister appetitten helt.
Nogle oplever, at de tager på i perioder med meget stress. Med høje niveauer af stress i kroppen påvirkes hjernens belønningssystem, hvilket kan gøre det lettere at falde for fristelsen til at spise usunde fødevarer, som indeholder meget sukker, fedt og salt.
En af de største ulemper ved stress er, at mange får en større risiko for at udvikle mavefedt, som især for kvinder, er den farligste type fedt på kroppen. Når du er stresset, er kroppen indstillet på at samle fedt i stedet for at nedbryde det, dermed bliver det også sværere at tabe sig.
Akne og udslæt af stress
Med stress frigives der betændelsesfremkaldende stoffer i kroppen. Det kan være med til at give udbrud af både eksem, psoriasis og uren hud. Det kan faktisk også give både kløe i huden og i hovedbunden. Stress kan føre til en overproduktion af olie i huden, som igen kan give udbrud af akne og andre hudtilstande. Det er ikke usædvanligt, at de, der kæmper med forskellige hudproblemer, oplever en opblussen i perioder med meget stress.
Forstyrrelse af cyklussen
Det er ikke sjældent, vi hører om dem, som har fået forstyrrelser i hormoncyklussen i perioder, hvor de er udsat for meget stress. Langvarigt stress kan forstyrre balancen mellem østrogen og progesteron, som igen forstyrrer menstruationscyklussen. Forstyrrelserne kan give både smerter, humørsvingninger og fravær af menstruation.
Psykisk sundhed
Det er velkendt, at langvarigt stress kan give den mentale sundhed nogle udfordringer. Vedvarende stress kan føre til både angst, uro og depression. Hvis du aldrig får tid til at komme ovenpå igen, bliver kroppen udmattet, og vejen tilbage fra stressfølelsen kan føles desto længere. Netop derfor er det så vigtigt at lære at håndtere stress på den bedst mulige måde.
Sådan mestrer du stress
At være stresset over længere tid er ikke godt for os. Heldigvis findes der flere måder, som kan hjælpe dig med at mestre stress i en travl hverdag. Små perioder med stress er normalt. Det er, når stresset tager overhånd, det giver problemer. Ved at integrere nogle stresshåndteringsteknikker i din hverdag, bliver du bedre rustet, så både din mentale og fysiske sundhed har det så godt som muligt.
Nok søvn
Sørg for at få nok søvn. Dette kan måske føles svært, når kroppen er på højtryk, men det er muligt. Med rigtig søvn og hvile får kroppen tid til at restituere sig, og du vil føle dig bedre tilpas. Prøv at sove 8 timer hver nat. Drik ikke kaffe, før du skal i seng, og brug ikke telefonen i sengen. Det vil give dig et bedre udgangspunkt for at falde i søvn.
Vær social
At tilbringe tid sammen med dem, vi holder af, er bevist at kunne være med til at modvirke stress og ensomhed. Sørg for, at kalenderen ikke er fuld, og brug tid sammen med dem, du trives med.
Kost
Reducér indtaget af sukker og koffein. Koffein bidrager til at øge følelsen af uro i kroppen, mens sukker øger blodsukkeret.
Meditation og træning
Der er en grund til, at mange mener, at motion burde komme på den “blå recept”. Motion frigiver endorfiner og fungerer fremragende til at fjerne stress fra kroppen. Brug dit adrenalin til at dyrke motion, så får du brugt det til noget positivt.
Meditation kan også hjælpe mod stress. Hjernen lærer at slappe af, samtidig med at det hjælper dig med at bekymre dig mindre. Start med fem minutter hver morgen og øg gradvist, som du bliver bedre til det.
Opsøg naturen
Det er ingen hemmelighed, at naturen har en god effekt på mange. Gå en tur i skoven, tag en tur til vandet, og vær i bevægelse. Et miljøskifte kan hjælpe dig med at bryde stressende hverdagsrutiner.
Tal med nogen
Hvis du kæmper, kan det være afgørende, at du taler med nogen om, hvordan du har det. Betro dig til nogen, du stoler på, eller kontakt din læge, så du kan få råd og tips til, hvordan du bedst håndterer en stressende hverdag.
Tag din stress alvorligt! Langvarigt stress kan bidrage til forhøjet blodtryk, som igen kan øge risikoen for hjerteproblemer. Livet bør være mere end stress og jag. Find ud af, hvorfor du er stresset, og gør, hvad du kan for at reducere det. Fokusér på det, der er vigtigt i livet.
Held og lykke!